Oct 18, 2018 Last Updated 10:41 AM, Oct 15, 2018

Altro contributes to biophilic-focused interior at Salisbury District Hospital’s breast unit

Published in Healthcare
Rate this item
(0 votes)

The new dedicated Breast Unit at Salisbury District Hospital has patient experience at its very core. A truly collaborative approach saw designers, staff and suppliers work with patients and their loved ones to map every step of a process that is one of the most difficult anyone can face. The unit combines the latest ideas in biophilic design for wellbeing with the smartest products and solutions, delivered with impeccable attention to detail. It captures the needs of all stakeholders and delivers without losing clinical quality.

Gallery

The interiors were designed by ArtCare, the arts in health service for Salisbury NHS Foundation Trust, working collaboratively with staff and patients, and using floor and wall products from Altro. ArtCare’s Penny Calvert explains: “Decor can’t do anything about disease, but it can absolutely be used to make the best of the worst moment you are having – reducing anxiety has a huge impact on wellbeing. The designs are the culmination of more than a year’s worth of creative thinking and workshops with patients and staff, giving them the freedom to imagine how a space could be different.”

Key to the new £1m unit is the practice of same-day diagnosis – patients attending for tests to see if they have breast cancer receive a diagnosis that day, avoiding anxious waits for results. The unit is equipped with dedicated diagnostic equipment, treatment and counselling rooms enabling quicker care and treatment. Diagnosis and follow-up are delivered in one place with less need for patients to visit other departments in the hospital. And clinics are run jointly with oncologists and plastic reconstructive surgeons, meaning patients no longer need to visit the hospital as frequently.

Drawing from the natural world

Biophilic design – the strategy of implementing nature into the environment – comes to life within the Breast Unit at Salisbury Hospital, as nature provides the inspiration for themed rooms: coast, river, forest, field, garden and park. Altro Whiterock Digiclad was the ideal medium for this, as it is created by reproducing a photographic image or vector art onto Altro Whiterock wall sheet, with consistent, photographic quality and hard-coat technology for surface protection.

“We looked at the patient experience; the patient journey, and consulted extensively to map out the whole process practically, but also emotionally,” explains Penny. “We used online scrapbooks as a tool to get people thinking – how do you feel, what makes you relaxed. And from this came the ‘world outside’ theme – the feeling of breathing in fresh air, stepping out of the situation. And also a real sense that nature gets on whatever happens: seasons change, tides ebb and flow.”

The waiting area creates a sense of calm; Altro Wood flooring, with clusters of sofas and armchairs echoing the colours of the floor-to-ceiling printed Altro Whiterock Digiclad panels – natural light floods in to help create the atmosphere of bluebell woods. The focus was to create a space that barely feels clinical at all – furniture layout is reminiscent of a hotel or spa lounge, providing privacy in a relaxed way.

Freedom to imagine

Photography is used throughout the unit, with floor-to-ceiling images on Altro Whiterock Digiclad used to transform spaces. These are not stock photography shots – they were commissioned as part of the project and show local woodland, rivers or countryside, real and local to those using the spaces. And their impact is powerful, as Penny explains: “The Tomography room was previously a windowless space, with only enough space for a chair alongside the equipment. The process performed can take some time and is generally unpleasant or uncomfortable. In the new unit, that space is transformed – your vision now filled with the scene of a local river flowing through a park with ducks and other wildlife, a focal point helping transport the mind beyond the confines of the room.”

Penny and her team are advocates of the Altro Whiterock Digiclad system, having installed it in many areas of Salisbury District Hospital over a number of years. “It allows us to use superb images at high quality and gives so many design possibilities. We’ve used the system in cancer wards, children’s units, outpatients’ areas, side rooms and reception areas. It gives us freedom with our designs, allows us to create a unique identity, and has very practical applications such as wayfinding. It’s clinically safe, can’t be picked off the wall and we know from experience it will still look spectacular five years from now.”

Design for wellbeing

It is clear that patient experience and wellbeing have been the driving force of design at Salisbury Hospital’s new Breast Unit.

By a process of collaboration and consultation, the design team have gained insight and empathy which is translated into design elements throughout the building. This is evident in the small touches that might not otherwise have come to light – the use of humour, for example. “Each themed room has a door sign that incorporates a bird of that area,” says Penny. “Those include blue tits, and boobies – our research showed that humour is not inappropriate; in fact, it helps people get through. These touches help permit people to find the humour in otherwise tense times.”

The unit’s Rose Room, used for prosthesis fittings, draws its name and design inspiration from Edwardian Lingerie Pioneer Lady Duff Gordon, whose uber-feminine collections were displayed in a luxury, boutique style. “This space is so important,” says Penny. “It doesn’t look or feel clinical. It’s a feminine space, only for women. People coming here may be feeling battered or bruised; their body shape changed. This space needs to feel safe and relaxed, somewhere they can feel comfortable again, not shy, and begin to feel at ease with post-surgery garments like swimwear.”

This non-clinical feel is evident throughout the unit. Designed around the patient journey and the process of same-day diagnosis, waiting areas feel non-clinical. There are spaces you can be comfortable sitting in a dressing gown, with quiet spaces, dignified, soothing and calm.

Co-design at its best

Much of the success of the design comes from the collaborative approach between designers, staff, suppliers and patients. “For me, the most exciting and memorable part of the project happens through co-designing, by having the opportunity to give patients and staff a meaningful and real role in designing spaces,” says Penny.

All ArtCare’s healthcare environment projects incorporate co-design. ArtCare receives an annual donation from the hospital’s charity, The Stars Appeal, to carry out its core work, with additional funds raised for specific projects.

Jo Bott is a patient rep with the Stars Appeal. “At the age of 26, I heard the words ‘unfortunately it’s cancer'”, she commented.

"I walked through a packed waiting room, into the corridor and tried to find my way to radiology. I had no choice but to cry in the waiting room. This dedicated new unit has changed all that. It provides a more comfortable and private space. It negates the need to move from department to department, continually explaining who you are and why you are there.”

Staff also feel their input has made a difference, as Sonnya Dabill explains: “I felt at ease to express my thoughts during the design team meetings. The new unit will be a place to breathe when patients feel anxious. For staff, it will be a light, airy environment to work in with fewer interruptions, unlike our old rooms that were at the centre of a busy corridor.”

Contact

www.altro.co.uk

Login to post comments
assaabloy
RICS
FHBrundle

Most Read

Aldgate Square and St Botolph’s Chu…

10 Oct 2018 Drainage & Landscaping

Welcome to the Dream Team Latexplan…

10 Oct 2018 Floors, Walls & Ceilings

Find us on Facebook