Nov 21, 2019 Last Updated 10:52 AM, Aug 14, 2019

PSBJ profiles the Grandview Heights Aquatic Centre

Published in Technical Focus
Rate this item
(0 votes)

Grandview Heights Aquatic Centre has recently won the Supreme Awards, as well as the Community or Residential Award, at the 2016 Structural Engineering Awards in London. To achieve these accolades, architect HCMA and structural engineer Fast + Epp created the world’s most slender, long-span timber catenary roof.

Gallery

While most catenary systems have historically used steel cables, Fast + Epp took a novel approach, pioneering one of its most ambitious designs in the Vancouver firm’s 30-year history.

Engineers chose wood as a cost-effective, structurally-efficient and aesthetically-pleasing alternative, cleverly balancing form and function. The resulting structure fulfills the client’s desire for an iconic building that will be a catalyst for civic growth, and is believed to be the world’s most slender long-span timber catenary roof.

Creativity and innovation

For an aquatic centre of such size, the design team recognised the roof structure as a crucial point of visual interest. The architect challenged the team to “think outside the box” and explore spanning the primary structure across the 55m longer span rather than the short span – despite knowing this break with convention had the potential to substantially increase costs.

Shying away from typical ribbed ceilings of steel that would eventually corrode from the chemicals and harsh humidity of an aquatic environment, Fast + Epp chose to use wood for its hanging suspension roof. The architect (at first somewhat surprised by the audacity of a timber catenary roof) jumped on board with the unconventional approach, working hard with the entire team to overcome obstacles.

The almost-exclusively wood solution made use of small 5 x 10in long-span, glue-laminated wood beams, acting as cables under a double layer of plywood sheets as the main structural system. They hang between narrow, thin concrete slabs that transfer tension loads to post-tensioned concrete butresses.

The roof not only achieves the significant clear spans required for the pools, but uses only a 300mm deep structure (compared with a typical 3000mm steel truss structure), thereby minimising the building volume and ensuring long-term operational cost savings. The deep pool excavations were efficiently utilised to bury concrete foundations deep underground and resist the overturning forces.

A key to the success of the structural concept was the refinement of the roof geometry. The clear height requirements varied drastically, from extreme high at dive towers and the water slide to low over swim areas. Thus the roof shape was warped, in order to minimise building volume and create slope for rainwater management.

Initially, this resulted in no less than 14 radii of glulam cable curvatures and prohibitive costs for each custom glulam jig manufacture – enough to sink the structural concept. The geometry was then refined so that only one radius of curvature and jig was used for every glulam cable. By simply lengthening and raising the ends of each adjacent glulam slightly, the warped roof geometry was achieved by much more economical means. The spaghetti-like glulams were erected on site in just 12 days.

Sustainability and value

Compared to a more typical ‘box with a flat roof’ to accommodate tall diving towers, GHAC’s roof shape saves money in the long run, by reducing the cubic volume of air to be heated and de-humidified, and decreasing operational costs for the client. The design represents outstanding value for money, and met the city’s budgetary expectations.

The facility is seeking LEED-certification, and meets stringent FINA standards to host regional, provincial, national and international sporting events in its 10-lane, 50m Olympic-size competition pool and dive platform. However, the best contribution a structural engineer can make to sustainability is to design efficient structures with minimal material – Fast + Epp’s roof structure delivers on this. By reducing the effective roof structure depth from 3000mm to 300mm, the building volume was drastically reduced and significant lifecycle energy cost savings were achieved.

Moreover, the best scientific research tells us that wood is a much more sustainable material versus concrete and steel; it is a rapidly renewable resource with low-embodied energy and carbon-sequestering capabilities.

The facade structure (up to 20m high) was constructed with steel tube columns, which serve a double function – they not only resist wind loads but are perforated and connect to the basement air supply ducts, acting as ventilator ducts to prevent condensation at exterior glazing. This eliminated costly and unsightly mechanical ducting. The design maximises security and accessibility, with clear views from the central lobby into the natatorium. The linear orientation of the roof, parallel to the pool lanes, is a benefit to competitive swimmers for orientation in the water. Initial reaction to the superstructure design of the building suggests that its striking aesthetic expression and ambiance will make it a favourite for years to come, and a pivotal first piece in a larger recreational masterplan to be built over the next decade.

Login to post comments
RICS
Futurebuild 2019
assaabloy

Most Read

Magply Boards Carry K-Rend Finish to Complete Exclusive Surrey Housing Developement

Magply Boards Carry K-Rend Finish t…

17 Jun 2019 Roofing, Cladding & Insulation

Magply Boards Cover Superfast Steel Framing System

Magply Boards Cover Superfast Steel…

17 Jun 2019 Roofing, Cladding & Insulation

Three is the magic number for new modular housing scheme

Three is the magic number for new m…

17 Jun 2019 Roofing, Cladding & Insulation

Promoting fire safety in the public sector at FIREX International 2019

Promoting fire safety in the public…

17 Jun 2019 Product Innovation

Housing 2019 addresses industry challenges

Housing 2019 addresses industry cha…

17 Jun 2019 Product Innovation

Find us on Facebook